Antialiasing not working in Linux

Technical support for the Linux and Mac platforms for all Trine games.
PedsXing
Posts: 15
Joined: Wed Apr 27, 2011 1:08 am

Re: Antialiasing not working in Linux

Postby PedsXing » Mon May 02, 2011 8:48 pm

Qantourisc wrote:antialias_active_samples = 16
antialias_samples = 2

I've done a few more experiments and here is what I found: 2xAA looks very different than 4xAA. It smoothes the characters heads for example and other polygon edges that are jaggy with 4xAA. The bookshelf in the background (wizard -> first room) does however look worse than with 4xAA (as one would expect it). I still think there might be something wrong with how the supersampled picture is resized to screen resolution, that leads to 2xAA partly looking better than 4xAA.

Qantourisc
Posts: 7
Joined: Wed Apr 27, 2011 8:18 am

Re: Antialiasing not working in Linux

Postby Qantourisc » Tue May 03, 2011 9:28 am

Yes there is MOST CERTAINLY still something wrong ...
As I could not get the same quality and speed by using the launcher (it sets active_samples and samples to the same value), but for some reason, you should set active_samples higher to get your main-charachter AA'd ...
But until they fix that, you can enjoy those results atleast.

alt_turo
Posts: 195
Joined: Mon Dec 13, 2010 11:06 am

Re: Antialiasing not working in Linux

Postby alt_turo » Tue May 03, 2011 4:22 pm

http://alternativegames.net/temp/trineU ... pdate3.zip

Updated once again. The glow effect should be slightly less blocky. However I can also see some blockiness in the windows version. Please test this and if possible, compare against windows version.
Turo Lamminen
Alternative Games

Qantourisc
Posts: 7
Joined: Wed Apr 27, 2011 8:18 am

Re: Antialiasing not working in Linux

Postby Qantourisc » Tue May 03, 2011 10:51 pm

Could you hint me what active_samples are ? That might help me to figure out what it does to post screenshots, maybe I should do some tests and post the screens ... maybe somewhere this week if I find the spare time.

PedsXing
Posts: 15
Joined: Wed Apr 27, 2011 1:08 am

Re: Antialiasing not working in Linux

Postby PedsXing » Wed May 04, 2011 1:36 am

alt_turo wrote:The glow effect should be slightly less blocky.

Yeah it looks a lot better, good work!

I've tried all AA settings that are available from the nev launcher (2xAA -> 8xAA) and noticed that 4xAA and 8xAA don't seem to work at all. All the other settings provide a visible antialising effect, but I couldn't see a difference between them except for the text in the main menu and decreasing performance with higher settings. But even with these settings that have a effect (all but 4x and 8x) there are still some edges that don't seem to get any AA at all, most noticable at the handrails just before touching the Trine.

Qantourisc
Posts: 7
Joined: Wed Apr 27, 2011 8:18 am

Re: Antialiasing not working in Linux

Postby Qantourisc » Sat May 07, 2011 8:36 am

Ok done some tests ... but I cannot post the screenshot results, as the resolution changes depending on the FSAA !
Is there a way to take a screenshot using the output resolution OR loose windows focus ???
Otherwise I'd need to use a second computer to log in remotely issuing a screen-shot command remotely ... kinda overkill.

User avatar
StevenT
Posts: 29
Joined: Wed Apr 13, 2011 7:23 pm

Re: Antialiasing not working in Linux

Postby StevenT » Sat May 07, 2011 4:35 pm

Qantourisc wrote:Ok done some tests ... but I cannot post the screenshot results, as the resolution changes depending on the FSAA !
Is there a way to take a screenshot using the output resolution OR loose windows focus ???
Otherwise I'd need to use a second computer to log in remotely issuing a screen-shot command remotely ... kinda overkill.

You should be able to take screenshots using the F11 key. The screenshots are saved to ~/.frozenbyte/trine/screenshots as tga files.

PedsXing
Posts: 15
Joined: Wed Apr 27, 2011 1:08 am

Re: Antialiasing not working in Linux

Postby PedsXing » Mon May 09, 2011 12:25 am

StevenT wrote:You should be able to take screenshots using the F11 key. The screenshots are saved to ~/.frozenbyte/trine/screenshots as tga files.

Yes you can, but the resulting file will not have your screen resolution when using antialiasing.

alt_turo
Posts: 195
Joined: Mon Dec 13, 2010 11:06 am

Re: Antialiasing not working in Linux

Postby alt_turo » Mon May 09, 2011 12:03 pm

PedsXing wrote:Yes you can, but the resulting file will not have your screen resolution when using antialiasing.


Will be fixed in the next update.
Turo Lamminen
Alternative Games

wea0
Posts: 8
Joined: Sat May 07, 2011 3:42 pm

Re: Antialiasing not working in Linux

Postby wea0 » Mon May 09, 2011 5:59 pm

Screenshots taken with KSnapshot running trineUnofficialUpdate3 in decorationless window:
AA off
2xAA
4xAA
7xAA
8xAA

4xAA and 8xAA do not seem to work.
The blocky effect I think I have seen also on Windows.
Also, lighting seems to be wrong(?). The rogues sleeves and the bandana around her face change color in a weird way when moving.

Also, please do not forget that AA also does not work in Shadowgrounds (and most likely also in Survivor, although I haven't tested that yet). Those games will also need an update.

PedsXing
Posts: 15
Joined: Wed Apr 27, 2011 1:08 am

Re: Antialiasing not working in Linux

Postby PedsXing » Tue May 10, 2011 1:18 am

wea0 wrote:Screenshots taken with KSnapshot running trineUnofficialUpdate3 in decorationless window:
...

Exact same situation for me!

wea0
Posts: 8
Joined: Sat May 07, 2011 3:42 pm

Re: Antialiasing not working in Linux

Postby wea0 » Tue May 10, 2011 8:29 pm

Can't see any improvement in the officially released TrineUpdate3.

alt_turo
Posts: 195
Joined: Mon Dec 13, 2010 11:06 am

Re: Antialiasing not working in Linux

Postby alt_turo » Tue May 10, 2011 10:57 pm

http://alternativegames.net/temp/trineU ... pdate4.zip

Screenshots fixed, AA tweaked. Please test 4x and 8x AA.
Turo Lamminen
Alternative Games

wea0
Posts: 8
Joined: Sat May 07, 2011 3:42 pm

Re: Antialiasing not working in Linux

Postby wea0 » Wed May 11, 2011 2:50 am

trineUnofficialUpdate4 ingame screenshots:
2xAA
4xAA
8xAA

I can't tell the difference between 4x and 8x, however I can tell that it is working now.
is there anything we can do about the blocky-ness? It is really noticeable in some locations.

alt_turo
Posts: 195
Joined: Mon Dec 13, 2010 11:06 am

Re: Antialiasing not working in Linux

Postby alt_turo » Wed May 11, 2011 3:22 pm

http://alternativegames.net/temp/trineU ... pdate4.zip

Unofficial update has been updated.
Fixed lighting on Thief sleeves. Probably broke lighting on something else.

5094739 May 11 15:15
md5sum 00c90d4601050117014d24dc9859c879
Turo Lamminen
Alternative Games

wea0
Posts: 8
Joined: Sat May 07, 2011 3:42 pm

Re: Antialiasing not working in Linux

Postby wea0 » Wed May 11, 2011 8:26 pm

trineUnofficialUpdate4v2 ingame screenshot:
4xAA

Confirming fixed sleeves.
I won't play through the whole game to check whether this change broke something else.

EDIT: Still wondering what antialias_active_samples does.

PedsXing
Posts: 15
Joined: Wed Apr 27, 2011 1:08 am

Re: Antialiasing not working in Linux

Postby PedsXing » Thu May 12, 2011 10:40 pm

alt_turo wrote:Unofficial update has been updated.

Congratulations! 4xAA works now :) ...
Can you tell us what did the trick?

Not sure if 8xAA is any better than 4xAA ... looks the same to me and performance is not much different either.

Xpander
Posts: 34
Joined: Fri Apr 15, 2011 5:40 am
Location: Estonia

Re: Antialiasing not working in Linux

Postby Xpander » Fri May 13, 2011 9:01 pm

thx, now glow and lightning also fine as well as anti aliasing works great :)
Linux Mint 13 alpha 64bit
* AMD Phenom II x4 955 BE (3,2 ghz)
* 8GB ddr3 1600mhz
* Asus GTX 560Ti DirectCU


Return to “Trine Technical Support for Linux & Mac”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests