Chapter 5: Sewers duplicate render of game.

Have a problem with Shadowgrounds or Shadowgrounds Survivor on the Windows platform? Post here.
stylusnc
Posts: 5
Joined: Wed Jul 01, 2009 11:44 pm

Chapter 5: Sewers duplicate render of game.

Postby stylusnc » Thu Jul 02, 2009 12:02 am

I did a search for my problem first, and only came up with one other person who is experiencing the same thing, so here it goes:

When I load chapter 5 "Sewers", the game renders everything twice, and the duplicate is offset below and right. There are additional graphic errors with that, but they are all related. Otherwise, both the original SG and the first 4 chapters of SG:S play flawlessly.

I am playing the game with all settings on Very High, or as high as they can go. The resolution is set to 1900x1200, which is my monitor's native resloution (24" widescreen).

Here are my specs:

------------------
System Information
------------------
Time of this report: 7/1/2009, 13:51:34
Machine name: (omitted)
Operating System: Windows 7 Ultimate 64-bit (6.1, Build 7100) (7100.winmain_win7rc.090421-1700)
Language: English (Regional Setting: English)
System Manufacturer: Gigabyte Technology Co., Ltd.
System Model: EX58-UD4P
BIOS: Award Modular BIOS v6.00PG
Processor: Intel(R) Core(TM) i7 CPU 920 @ 2.67GHz (8 CPUs), ~2.8GHz
Memory: 3072MB RAM
Available OS Memory: 3070MB RAM
Page File: 1647MB used, 4491MB available
Windows Dir: C:\Windows
DirectX Version: DirectX 11
DX Setup Parameters: Not found
User DPI Setting: Using System DPI
System DPI Setting: 96 DPI (100 percent)
DWM DPI Scaling: Disabled
DxDiag Version: 6.01.7100.0000 32bit Unicode

------------
DxDiag Notes
------------
Display Tab 1: No problems found.
Sound Tab 1: No problems found.
Sound Tab 2: No problems found.
Input Tab: No problems found.

--------------------
DirectX Debug Levels
--------------------
Direct3D: 0/4 (retail)
DirectDraw: 0/4 (retail)
DirectInput: 0/5 (retail)
DirectMusic: 0/5 (retail)
DirectPlay: 0/9 (retail)
DirectSound: 0/5 (retail)
DirectShow: 0/6 (retail)

---------------
Display Devices
---------------
Card name: NVIDIA GeForce GTX 280
Manufacturer: NVIDIA
Chip type: GeForce GTX 280
DAC type: Integrated RAMDAC
Device Key: Enum\PCI\VEN_10DE&DEV_05E1&SUBSYS_12803842&REV_A1
Display Memory: 2289 MB
Dedicated Memory: 1010 MB
Shared Memory: 1279 MB
Current Mode: 1920 x 1200 (32 bit) (59Hz)
Monitor Name: Acer P243W
Monitor Model: Acer P243W
Monitor Id: ACRADAF
Native Mode: 1920 x 1200(p) (59.950Hz)
Output Type: DVI
Driver Name: nvd3dumx.dll,nvwgf2umx.dll,nvwgf2umx.dll,nvd3dum,nvwgf2um,nvwgf2um
Driver File Version: 8.15.0011.8585 (English)
Driver Version: 8.15.11.8585
DDI Version: 10
Driver Model: WDDM 1.1
Driver Attributes: Final Retail
Driver Date/Size: 4/30/2009 22:02:00, 9443840 bytes
WHQL Logo'd: n/a
WHQL Date Stamp: n/a
Device Identifier: {D7B71E3E-46A1-11CF-7B7A-8B3201C2C535}
Vendor ID: 0x10DE
Device ID: 0x05E1
SubSys ID: 0x12803842
Revision ID: 0x00A1
Driver Strong Name: oem21.inf:NVIDIA.Mfg.NTamd64.6.0:Section001:8.15.11.8585:pci\ven_10de&dev_05e1
Rank Of Driver: 00E62001
Video Accel: ModeMPEG2_A ModeMPEG2_C ModeVC1_C ModeWMV9_C :?:

User avatar
fb_joel
Site Admin
Posts: 2482
Joined: Fri Feb 18, 2005 2:14 pm
Location: Finland

Re: Chapter 5: Sewers duplicate render of game.

Postby fb_joel » Thu Jul 02, 2009 12:36 am

While not the true solution, the simple fix is (should be) to turn off reflection. Either untick it in the Launcher, or open the console with the F8 key and write:

/render_reflection 0

and press enter. Let me know if this helps.
// Joel, Frozenbyte team

stylusnc
Posts: 5
Joined: Wed Jul 01, 2009 11:44 pm

Re: Chapter 5: Sewers duplicate render of game.

Postby stylusnc » Thu Jul 02, 2009 6:44 pm

Joel,
Thank you for your quick reply!

I tried /render_reflection 0 in the console, and it didn't appear to have any effect on the game at all.
I don't see a tick box for it in the setup.

I did, however figure out what is causing the problem, as well as the 'fix'.

/render_distortion 0 (or "Distortion Effects" box in setup).

Changing to a 0 setting fixes the duplication, and changing to a 1 settings causes the duplication.

I have had distortion on while playing through episodes 1-4, I wonder why episode 5 doesn't like the effect?

I can fraps the gameplay if you would like so that FB might be able to fix the problem, since I am able to recreate it easily and dynamically. Let me know!
I would be happy to help make a great game even better. You guys and gals at FrozenByte really have your act together... I pre-ordered Trine and I can't wait!

User avatar
fb_joel
Site Admin
Posts: 2482
Joined: Fri Feb 18, 2005 2:14 pm
Location: Finland

Re: Chapter 5: Sewers duplicate render of game.

Postby fb_joel » Mon Nov 16, 2009 5:11 pm

So sorry for the long delay, I got too busy with other things (Trine) and could not visit the boards for a long time...

I think there was a similar thread in the Steam forums and with the same end result, me providing wrong info and the users finding it out on their own, heh. :)

I believe the problem is related to the water effects - the fifth mission has water planes in abundance, hence why it shows so much. I think it should show in all water elements though (in some later missions too) but it's harder to notice. Anyhow, I'm not sure what the root cause of the problem is, but at this point it's unlikely that we would fix it unfortunately. Luckily the above solution works well enough so it shouldn't be a huge problem.
// Joel, Frozenbyte team


Return to “Technical Support for Windows”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests